1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Raduje me svako saznanje kada dragi i kreativni ljudi iz mog okruzenja urade veliku i lepu stvar koja se tiče mode a to je baš ova knjiga DOBAR DIZAJN koju potpisuje Tijana Popović Pješčić jedna od sestara Popović koje stoje iza već dobro poznatog modnog brenda CASH FOR TRASH . Knjiga Dobar dizajn/eko-dizajn i održivi razvoj je prva publikacija na srpskom jeziku koja se bavi analizom odgovornog dizajna i odnosom primenjene umetnosti prema ekologiji i zaštiti životne sredine. Sadržaj je organizovan u 8 poglavlja – 01 Dizajn, 02 Grafički dizajn, 03 Modni dizajn, 04 DIY-počeci/preteča eko-dizajna, 05 Eko-dizajn, 06 Održivi razvoj, 07 Aktuelnosti-svetske tendencije i 08 Eko dizajn u Srbiji. Svako od njih funkcioniše kao posebna celina, ali se konceptom i redosledom, stilski i sadržajno nadovezuju jedno na drugo. Kroz istorijski razvoj dizajna – osvrtom na prošlost, analizirajući trenutnu situaciju u savremenoj umetnosti, industriji i društvu, ostavlja se prostor da čitalac formira vlastiti stav o budućnosti i smeru koji je ispravan i kojim se odgovornim dizajnom može uticati na pozitivne tokove i opšti boljitak. Pojam dizajn je u kontekstu ironičnog savremenog imperativa danas predstavljen kao nepoznanica koja nas napada sa svih strana, neočekivano i veoma direktno, čak agresivno, upravo kao što je to slučaj i sa terminom održivi razvoj. Ovde se igrom i preplitanjem dva, izuzetno bitna faktora za nas i buduće generacije, a opet, jezički najprodavanija i najdosadnija termina danas, upućuje na trajni oslonac savremenog društva kroz, na prvi pogled, okisimoronsku formu. Demisitifikacijom izlizanih termina koji se koriste bez imalo smisla svakodnevno, u najrazličitijim kontekstima i kombinacijama, čitaocima je kroz veoma jasne forme, analizom i primerima iz svakodnevnog života, predstavljen pravi značaj DIZAJNA i ODRŽIVOG RAZVOJA. 

dobar dizajn 2

 

 Više od 300 afirmisanih dizajnera, naučnika, arhitekata, inženjera i umetnika doprinelo je da se ovom publikacijom približi ideja o dobrom dizajnu kao jedinoj mogućoj soluciji u industriji, marketingu i primenjenoj umetnosti u savremenom društvu. Buckminster Fuller, Victor Papanek, Ross Lovegrove, Konstantin Grcic, Geatano Pesce, Maison Martin Margiela, Vivienne Westwood, Stefan Sagmeister, Jamie Reid, Patrick Blanc, Patrick Nadeau, Azuma Makoto, HA Schult, David Colwell, Tim Noble i Sue Webster, Jason Mecier, Yong Ho Ji, Edina Tokodi, Miroslav Krstonošić, Vladimir Lovrić, Vesna Pejović, Ingrid Huljev, samo su neki od autora čije je stvaralaštvo i veliki uticaj na savremenu umetnosti i dizajn predstavljeno u knjizi. Oni, istovremeno kao utemeljivači ideje o pametnom stvaranju i promoteri novih tendencija u umetnosti i industiji, određuju smer kojim se na dobar način povezuju dva pojma u savršenu simbiozu – za neke amorfnih i slobodnih formi, po nekima sfernih i geometrizovanih obrisa, idealnih i standarizovanih po pravilima zlatnog preseka – rečju savršenu. Rezultat savršene i neraskidive veze je DOBAR DIZAJN – dizajn budućnosti koji svoje korene nalazi u dalekoj prošlosti.

dobar dizajn 4

 

 

Promocija ove čarobne knjige desiće se u okviru Beogradskog Fashion Week-a u sredu 22.aprila u 18h u Etnografskom muzeju u Beogradu. Pa ne budite lenji prošetajte do tamo , nešto ćete sigurno novo i naučiti !

dobar dizajn 1