1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Kako živi sarajevska modna scena , ko su devojke koje prate ili diktiraju modu kroz svoje blogove ali i razne modne i drustvene aktivnosti na drustvenim mrežama.Savršeno inspirativna priča koju je prikazala modna dizajnerka Nermina Varešanović (brand NEVA) za bosansko izdanje magazina GRACIJA!

nermina  blogerke 3

Nermina uvek teži napraviti korak dalje u modnoj karijeri i pokazati nešto novo. Predstavljajući nove kreacije, ovog puta “prekršila“ je ustaljena pravila: umjesto modne piste, za promociju modela izabrala Make-up & beauty centar Kultura Ljepote, vlasnice Nermine Ibrulj. Također, umjesto profesionalnih manekenki ili poznatih glumica, odlučila je da njene modele nose mlade i neafirmisane dizajnerice, blogerice različitih generacija ili tinejdžerice i voditeljice stranica na društvenim mrežama. Za brzi ženski dogovor nije bilo prepreka, jer ih sve povezuje kreativnost, a svaka od njih je zanimljiva na poseban način. “Kroz suptilnu priču o modi, otkrivam da svako ima maštu, da može raditi, da svi možemo biti kreativni i aktivni“, poručuje dizajnerica. U kreaciji modela fokusirala se na tehniku plisiranja, pružala je plise u različitim smjerovima, spajala plastičnim detaljima. Većinom je koristila sintetičke materijale, kreairala je haljine, kombinovane modele, ali i helanke koje je vješto, kako kaže, iskoristila za stayling. Opredjelila se za jarke boje i obaveznu crnu, dodavala je volane, specifične detalje, a svaki model prilagodila je osobnosti svojih manekenki i time postigla pun efekat. “Svaka kreacija djeluje vrlo zanimljivo, razigrano, neobično.“ Za nepretencioznu fotosesiju, dizajnerica je poželjela  umjetnički produhoviti izabrani prostor, a za to se pobrinula Ira Skopljak (29), viša asistentica na Akademiji likovnih umjetnosti. Osim pedagoškog rada, Ira se bavi enkaustikom i slikarstvom, a za ovu priliku, kaže ona, uradila je instalaciju koju je nazvala Čakarasti, što znači različite boje očiju. “Instalacija je napravljena od papira različitih boja, pokazuje ljude povezane rukama, što simbolično poručeje da su ljudi međusobno povezani od početka života pa sve do smrti.“

nermina  blogerke 4IZA RAZIJA MEŠEVIĆ-KORDIĆ

Docentica Pravnog fakuteta, rodom iz Gradačca, formirala je blog prije trinaest mjeseci, pod nazivom www.darlingitswunderbar.com. “Neki će možda reći da je life style blog nespojiv s mojom profesijom i poslom, ali smatram da ukoliko neko u sebi ima kreativnu crtu, onda joj treba dati mogućnost da dođe do izražaja“, komentariše Iza Razija Mešević-Kordić (37). Na svom blogu piše na maternjem i engleskom jeziku, pa iako je još uvijek “beba“, kako kaže, jer postoji odskora, stekla je čitaoce i u zemlji i inostranstvu. Teme o kojima piše vezane su za putovanja, arhitekturu, uređenje prostora i dekoraciju, ali i za ljepotu, modu, za sve što stvara balans u životu. “To je izraz moje ličnosti, to su stvari koje volim i koje me čine sretnom i želim da ih podijelim sa drugima. Moj životni stil obilježava radoznalost, uvijek sam otvorena za nove stvari, uvijek sam u blagoj potrazi za onim što je divno u životu, u potrazi za srećom i zadovoljstvom“, kaže blogerica koja planira da naredne godine redizajnira vizuelni identitet svog bloga.

iza

Iza Razija Mešević-Kordić nosi NEVA body pogodan za jogu ili kao baza modne eksperimente kao sa ovom kreacijom lepezastog okovratnika od srebrnog, ravno plisiranog materijala. Iza nosi metalni nakit i pojas Werkstatt!


HANA VELAGIC

Dvdesetrogodišnja studentica treće godine Pravnog fakulteta, voli modu i bavi se dizajniranjem, pa je sa svojom prijateljicom istih sklonosti, Lejlom Murtić, osnovala brend Slayed, za koji su formirale stranicu na Fecebooku, a na Instgramu slayedshop. “Za naš brend radimo odjeću vintage renewed, a to znači da inoviramo stare odjevne stvari. Radimo tako da za vašu jaknu koju već imate i nosite, uradimo neki print i time dobijete novu i originalnu stvar. Do sada smo pretežno radile jakne, ali to sada radimo i za druge komade odjeće.“ Mlade dizajnerice zapazila je Nermina Varešanović, započele su saradnju i nedavno su uradile prinotove za neke njene kreacije koje su predstavljene na reviji na TV Face-u. Hana dodaje da su ona i njena kolegica odlučile da rade stvari ne samo mlade djevojke nego i za starije i poslovne žene.

hanav


Hana Velagić nosi kreaciju sa bojama koje su kao prosute po materijalu koji je ravno plisiran pa onda obrnut u suprotnom smijeru da se rastegne i tako tvori  formu koja je odvojena od tijela i koja se stalno mijenja. Narukvice MAKE ME!

BERINA HODŽIĆ


Fizioterapeutkinja i studentica prve godine Fakulteta zdravstvenog studija, Berina Hodžić (21) novopećena je blogerica, koja sa prijateljicom Dženanom Džinić osniva blog Zambak. “Otvaramo blog do kraja mjeseca, a posvećen je predstavljanju turističko-kulturnih potencijala Bosne i Hercegovine. Moja prijateljica je fakultetski obrazovana ali je i turistički vodič, a obje želimo da pišemo o ljepotama naše zemlje, a čine ih i planine, i ravničarski dijelovi, rijeke i jezera i veliko kulturno-istorijsko naslijeđe“, kaže Berina Hodžić i dodaje da će tekstovu na blogu pisati dvojezično, na maternjem i engleskom jeziku. “Možda neki strani turista zaluta jednog dana u našu zemlju zahvaljujući i našem blogu“, govori optimistično i veselo.

berina

Berina Hodžić nosi NEVA helanke sa printom i tuniku od ravno plisiranog materijala koji se rasteze duz jedne ruke, kao harmonika. U pokretu ruke kojom pokazuje na znacajne objekte grada otkriva i skriva saru na materijalu.  Narukvice MAKE ME.


NEIRA KAMERIĆ

Studentica završne godine Pravnog fakulteta, Neira Kamerić (22) je poznata blogerica, kao i njen blog www.delirium.com. U međuvremenu tematski je reformisala blog, te umjesto ljepote sada uglavnom piše o modi. “Ludo volim street style, nešto moderno, urbano, efektno, s tim da volim jednostavne kombinacije koje “začinim“ detaljima kao što su šljkice, sjajne cipele ili tašne s krznom. Nosim odjeću koja je pristupačna, a već nekoliko mjeseci sarađujem s fotografkinjom Aidom Slamnik koja to snima, a ja pišem o modi koju želim preporučiti i drugima“, kaže Neira Kamerić i vjeruje da je baš ta nekonvencionalnost, smjeli rezoni i upečatljivost čine  različitom u odnosu na druge modne blogerice. Njena saradnja sa Nerminom Varešanović datira od ranije, uvijek se raduje svakom zajedničkom projektu poput ovog, kaže blogerica, koja planira i lične projekte, zanimljive i osobene.

neira

Neira Kamerić nosi NEVA bljestavi pink body i suknjicu od tila na koju sam dodala transparentne materijela razlicitih boja. Narukvice MAKE ME Kragnu Amelie Collars.

HANA KALAČ

Sedamnaestogodišnja Hana Kalač završila je drugi razred u gimnaziji KŠC, ali od malena je zanimala moda što je za i prirodno i logično budući da je kćerka dizajenerice Nermine Varešanović. “Gledala sam mamu kako kreira modele, sa njom sam kao mala prvi put prošla modnom pistom noseći njene kreacije. Sa mamom sam  upoznala svijet poznatih, ukazale su mi se i razne prilike u životu, kao što ulogu koju sam dobila u kratkom filmu Nešto slatko, rediteljice Jelen Gavrilović“. Na premijeri filma bila je Angelina Jolie, upoznale smo se i malo smo popricale, naravno slikale smo se, priča Hana.  Za nju se može ustvrditi da je danas gotovo desna ruka svojoj mami, budući da joj pomaže u vođenje stranice na Instagramu, na kojoj promoviše njene kreacije. Hana, koja ima i samostalnu stranicu na Facebooku, ponekad fotografiše mamu Nerminu u osobnim kreacijama, pa to onda stavlja na obje društvene mreže.

hana k

 

Hana Kalač nosi visebojnu kreaciju od plisiranih materijala, sastavljenu u razlicitim smjerovima i pod suprotnim uglovima  tako da odzda ima jednu igru linija, boja pa i heklanih volana. Narukvice MAKE ME.


Modele odjenula Nermina Varešanović
Make-up.. Amila Halilovic i Ana Marija Budimir
Frizura...Ana Marija Budimir
Foto Alma Hadžić
Zahvaljujemo se Make-up & beauty centru Kultura Ljepote na ljubazno ustupljenom prostoru

nermina


nermina  blogerke 1

We have 153 guests and no members online