Žena instalacija i muškarac kemp

SLO20735

VESNA FARKAŠ, AUTORKA EMISIJE ĆASKANJE I SRDJAN ŠVELJO, AUTOR EMISIJE ŠIK & ŠIZ
Prepoznatljivi po stilu, ophođenju i interesovanjima, kolege idobri prijatelji Vesna Farkaš i Srđan Šveljo ostavljaju za sobom upečatljiv trag kroz autorsku emisiju Ćaskanje koju radi Vesna na televiziji Panonija i Srđanovu emisiju Šik & Šiz koja se emituje na radiju Novi Sad.Upoznali su se 1996.godine, zapravo prepoznali po osećaju za modu i ritam u jednom izlasku, u diskoteci Čil aut. Razgovorom o Srđanovoj košulji, koju je sam kreirao, počelo je prijateljstvo koje se produbilo i profesionalnom saradnjom na čuvenom IN radiju. I premda im se događalo da se praktično isto obuku za neki događaj bez prethodnog dogovora i da imaju sličan ukus u muzici i literaturi, te rade isti posao, zapravo Vesna i Srđan su dve veoma različite ličnosti što je obeleženo svega jednom svađom za 20 godina druženja.

Read more: Žena instalacija i muškarac kemp

NO MORE I LOVE YOU'S by Marko Marosiuk

Jedan dobar osvrt na kolekciju na umetnika dizajnera i sve ono što ga pokreće što je doživeo još je jači njegovim učešćem, pričom i nekim malim otkrićima. Kroz priču sa Markom Marosiukom saznao sam mnogo kako o kolekciji NO MORE I LOVE YOU (praikazanoj na nedavno održanom Fashionclash događaju u Maastricht-u)  tako i o njemu samom i svemu što ga inspiriše ali i tišti. Divna je ova modna priča koju stvara čisto subotička ekipa i uvek me obraduje to malo dislociranje mode od centra, jer voli se moda i dalje od metropole, modira se i Subotica, Novi Sad, Niš, Kragujevac...Marosiukov rad pratim od početka i mogu samo da kažem da je mega talentovano i senzitivno biće koje duboko proživljava svaku svoju kolekciju. One su za njega kao nove ljubavi koje se rađaju od slatkog flerta i simpatija, pa se za njima umire, čezne, žudi, i kada se ta ljubav desi i strast doživi svoj vrhunac ona umire i boluje  se sve do pojave neke nove ljubavi tj. inspiracije za sledeću kolekciju!

marko marosiuk miomir milic rade maravic urbanlook 6

 

Read more: NO MORE I LOVE YOU'S by Marko Marosiuk

Robert Sever - More Than Brand

Već je skoro decenija kako aktivno pratim domaću modnu scenu ali i onu u regionu. Ime Robert Sever se davno izdvojilo kao nešto posebno što dolazi iz Zagreba,poznat kao dizajner koji je svojom modom podjednako prisutan i na ulicama ali i na red carpet događajima. Specifičan i drugačiji  Robert Sever već 12 godina je odan sebi i svom modnom izrazu i zajedno sa poslovnim partnerom  Brankom Basletićem izgradio je jedan pravi brend koji već ima status kultnog u susednoj nam hrvatskoj.Na poslednjem Beogradskom Fashion Week-u prvi put su se predstavili i srpskoj publici, i ta ljubav na prvi korak, pogled, model bila je očigledna i na samoj reviji. Pred Vama je jedan srpsko-hrvatski intervju prepun iskrenosti, ljubavi, inspiracije i sve to zbog mode ili u njenu čast!

IMG 1162a - Copy

Read more: Robert Sever - More Than Brand

FOLKART by Dejan Kovačević

folkart print 003 imposted

Do sada niko na srpskoj modnoj sceni nije ni pokušao a kamoli uspeo da na ovakav način predstavi neke godine svog odrastanja koje su daleko iza nas,da se dotakne FOLK ili možda POP kulture koja nas je "snašla" devedesetih. Inspirisan dvema divama onog/ovog vremena koje su ovde najzad sjedinjene Dejan Kovačević ( https://www.facebook.com/DejanKovacevicfashion) je na originalan način uobličio svoju diplomsku kolekciju koju je kroz 5 različitih priča/editoriala rešio da predstavi široj domaćoj i svetskoj javnosti. Često se priupitam gde su i šta je sa tim generacijama koje su rasle uz turbofolk, koliko su lošeg a šta to dobro uspeli da pokupe iz te estetike...FOLKART je odgovor koji sam tražio...Iz svega se uvek može izvući ono najbolje, poučno, najlepše, komično, pomalo tragično a opet lepo, i šik i avantgarda...to su te godine gde se od "Isusa traži Lavlje srce", gde se mora biti "Nevalja" jer to su ...plave noći u satenu...Gde se znalo ko "Koju Dramu Režira" i ko je čiji "Privatni Manijak" FOLKART kao novo ime , kao sinonim za ono što devedesete mogu da budu, FOLKART Dejana Kovačevića kao ozbiljna lekcija iz ne tako davne istorije. Pred Vama je priča, intervju sa ovim mladim umetnikom, sve ono što nismo znali o tim vremenima, modi, muzici, uticajima, emocijama.

Read more: FOLKART by Dejan Kovačević

O bajkama, o verovanju, o modi ...sa Dejanom Kovačevićem

Dejana Kovačevića znam još dok je bio novosadski srednjoškolac koji je voleo modu ali i negde još i tada video jasno svoj modni put. On je trenutno jedan od najzanimljivijih mladih studenata mode koji ima šta da nam poruči i kaže.Bilo bi sebično sve ono što saznajem od njega i o njemu da ne podelim sa Vama. Moda je tu da bi se delila a ljudi poput njega su tu da bi je ulepšali , dali joj smisao i da bi moda bila to što joj ime i znači. Dok slušam neki italo iz osamdesetih pokušavam da svu ovu estetiku njegove nove kolekcije smestim u Italiju, i to neko vreme kada su muzika , disko modiranje čiste misli bili poenta života. U ovom razgovoru sa Dejanom sazanćete mnogo više o bajkama, modi, emocijama, turbo folk inspiraciji  ali i snovima kojima se Dejan sam čini mi se u potpunosti predao i počeo negde dislociran od Srbije da ih živi, makar i kroz svoje kolekcije i svoj rad!https://www.facebook.com/DejanKovacevicfashion photography: Lorenzo Busato postproduction: Luka Ukropina model: Ester Rigato

 dejan kovacevic urbanlook serbian fashion srpska modna scena moda serbia 1

Read more: O bajkama, o verovanju, o modi...sa Dejanom Kovačevićem

People power in the disco hour!

lady_miss_kier_boban_stojanovic_urbanlook_urbanluk_srdjan_sveljo_7


Na nedavno održanom Queer Zagreb festivalu, kao najveća zvezda PussyFaggot žurke nastupila je Miss Lady Kier, nekadašnja pevačica benda DeeLitee. Nakon što je bend prestao da postoji, Miss Kier se preselila na DJ pult i postala velika zvezda njujorške underground scene. Pokrenula je svoj muzički label, ostala dosledna kvalitetnom disco zvuku i osobnom modnom stilu, a njena pojava na sceni nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nekoliko stotina posetilaca zagrebačke žurke je zahvaljujući dobrom setu Miss Kier osetilo vibe New Yorka, pa se na sceni ludo đuskalo, nežno ljubilo, a bilo je i nekoliko neskrivenih i kinky erekcija. Šta ćeš - Groove is in the Heart.
text+intervju: Boban Q Stojanović

We have 50 guests and no members online