1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
What It Feels Like For a Girls Izložba What It Feels Like for a Girl Jelene Jureša biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu od 27. novembra do 6. decembra 2009. godine. What It Feels Like for a Girl je, po rečima teoretičara i kustosa prof. dr Suzane Milevske, istraživački foto-narativni projekat koji se bavi stereotipom ženske subjektivnosti kao pasivne i sputane od strane raznih društvenih ograničenja. Projekat čine fotografski portreti, propraćeni pripovednim predstavljanjem dvadeset portretisanih žena.

devojka "Složeni dijalog slika-reč, ili još bolje, vizuelno-tekstualno-auditivni narativ, kamen je temeljac u radu na ovom projektu", navodi Milanka Todić, profesor Istorije umetnosti, teoretičarka fotografije i moderne umetnosti, nazivajući projekat studioznim, intertekstualnim i funkcionalno multimedijalnim. "U radu What It Feels Like for a Girl svaka žena je funkcionisala dvostruko - sa pozicije subjekta i sa pozicije objekta. Ženama modelima kao objektima fotografije, bila je uskraćena subjektivnost u vizuelnom polju, ali im je vraćena u onom narativnom i auditivnom. Kao objekti fotografije, žene nisu ostale bez glasa u svom drugom, medijskom životu. Sve one su, zahvaljujući auditivnoj ravni dela, izbegle sudbinu one prekrasne sirene koja se dobrovoljno odriče glasa u zamenu za život obične žene, ali pored princa. Naprotiv, sve portretisane žene su aktivne saučesnice u umetničkom projektu i njihove lične priče oblikuju tekstualnu i auditivnu ravan Jeleninog multimedijalnog dela", podvlači Milanka Todić u tekstu "Licem u lice".
Jelena Jureša rođena je u Novom Sadu 1974, gde je završila studije na Akademiji umetnosti. Izlagala je na samostalnim i kolektivnim izložbama u Srbiji, Francuskoj, Hrvatskoj i Austriji. Njeno vizuelno istraživanje oslonjeno je na ispitivanje komunikacijskih kvaliteta slike. Fokus njenog rada je portret putem kog ispituje odnos posmatrača i posmatranog kroz ponuđenu mogućnost razumevanja portretisanog subjekta i problematizovanja pitanja: Šta slika govori, a šta ne? Fotografska slika je polazište njenog kreativnog promišljanja portreta, bilo da se radi o mediju fotografije, videa ili o audiovizuelnoj instalaciji.
Kustos izložbe je Živko Grozdanić.
Otvaranje izložbe What It Feels Like for a Girl zakazano je za 19.00 h u petak, 27. novembra 2009. godine, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37, Novi Sad).