1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Invisible Gipsy, foto: Dimitrije Nedeljković Ana Sofrenović Oktobarski program ovogodišnjih akcija Međunarodnog festivala Aktuelne muzike INTERZONE obeležiće i Vokalna radionica Telo glasa. Primenjujući široka i raznorodna edukativna iskustva voditeljka i autorka radionice, Ana Sofrenović proteklih par godina rešila je da opšteprihvaćenu „zamenicu“ mlade i perspektivne, kasnije preinačenu u glumica sa inostranom karijerom, koja pleni svojim prijatnom  pojavom i još prijatnijim glasom proširi kroz svoje manje poznate interdisciplinarne artističke talente i afinitete.

Muzička priča razvija se neposredno posle diplomiranja na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kada uporedo razvija svoju glumačku i muzičku karijeru. S jedne strane ostvarila je veliki broj uloga u mnogim domaćim i koprodukcijskim filmovima i pozorišnim predstavama (Braća Bloom, Agi i Ema, Dva, Pad u raj, Matilda, Mali Svet,Volim te najviše na svetu, Nebeska udica, Legionar, Bure baruta, Tango je tužna misao koja se pleše, Balkanska pravila, Naša engleskinja, Ljubav ženidba udadba, Ubistvo s predumišljajem, Paket aranžman, Znakovi, Pokvarenjak, Rugalice i ubice...), kao i u nekoliko značajnih engleskih televizijskih serija za BBC i ITV (Strange, Ultimate Force, Holby City, London's Burning, The Vice). Dok je s druge strane, glas školovala kod Merry Hammond, šefa katedre za muzički teatar na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Njeno pevačko iskustvo se proteže od rock i jazz muzike do opere i savremene avangardne muzike. Široj publici ostaje snažno urezana naslovna melodija filma Kaži zašto me ostavi (Olega Novkovića) iz 1993. godine. Sarađivala je sa mnogim muzičarima i kompozitorima, kako u zemlji tako i u inostranstvu (posebno je plodonosna saradnja sa grupom Orthodox Celts, sa Jovan Maljoković Band-om i sa Zoranom Tairovićem u projektu Invisible Gypsy uz njenu verziju tradicionala Đelem, Đelem).
U januaru 2006. godine izbarana je da nastupi sa još 18 vokalista iz celog sveta, na koncertu u Karnegi Hol-u u Njujorku, u okviru master klasa kultne američke avangardne kompozitorke i vokalistkinje Meredith Monk. Svoju davnašnju želju da upozna čuvenu Gospodaricu glasa, nastavlja potencijalno dugoročnijom saradnjom čiji je sledeći highlight nastup u okviru  umetničke stipendije američke fondacije  ArtsLink, u još uvek aktuelnom prošlogodišnjem komadu Meredith Monk "Songs of Ascension", koji je izvedenom na Bruklinskoj muzičkoj akademiji. Redovno posećuje radionice po svetu koje se bave istraživanjem ljudskog glasa kao neograničenog kreativnog prostora stvarajući i sopstveni radioničarski pristup koji će predstaviti i novosadskom auditorijumu u okviru ovogodišnjih akcija festivala Interzone.
Radionica VOKALNA RADIONICA: TELO GLASA / BODY OF VOICE je zamišljena kao istraživanje glasa kroz niz praktičnih vežbi i istraživanja
- kako pojedinačnog tako i u gurpi. Holističkim pristupom glasu ovde je cilj da otkrije potpuno autentičan vokalni izraz svakog od polaznika i pomogne mu da se oslobodi manirizma i navede ga na jedinstven, sopstveni izraz. Namenjena je kako profesionalcima, tako i
amaterima koje zanima vokalno istraživanje, starijim od 20 godina.
Termini odvijanja radionica su između 10. i 15. oktobra 2010.. Planirane su 3-4 šestočasovne radionice i javna prezentacija (ako je neophodno – i audicija).
Zainteresovani treba svoje prijave, u vidu kratke biografije i motivacionog pisma, da pošalju na adresu:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., zaključno sa nedeljom, 10. oktobrom 2010. Svi koji pošalju prijave biće putem mejla obavešteni da li je  njihova prijava prihvaćena. Broj polaznika je planiran na 10-15, a participacija iznosi 40eura (zbog smanjenog budžeta Festivala). Na isti mail mogu se postaviti sva pitanja u vezi sa radionicama, kao i predlozi, reakcije, preporuke, i slicno, prvenstveno na temu radionica.

text by Alexandar Mladenović

We have 528 guests and no members online