1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)


Pre par dana  kod mog Saleta upoznah se sa ovim prelepim ostvarenjem Novosadskog Big Banda http://novosadskibigband.yolasite.com/ i po ko zna koji put sebi ne mogu oprostiti taj propust da nisam naleteo na ovaj cd i ispromovisao ga ovde malo ranije.Prelepe obrade , nove verzije nama već znanih pesama sa fenomenalnim gostujućim ženskim vokalima (Tanja Jovićević, Svetlana Palada, Tijana Bogićević, Jelena Buča, Aleksandra Milutinović) učiniće siguran sam da ovakav zvuk dopre i do onih malo mlađih od mene. Ovo je mala priča o njima, njihovoj muzici i moj mali pokušaj da ih približim i predstavim od srca svima vama.

Samo muzika - NOVOSADSKI BIG BAND


Novosadski Big Band je osnovan u maju 2003. godine (pod tadašnjim nazivom „Novosadski brass orkestar“) od strane profesionalnih i renomiranih jazz muzičara Novog Sada sa željom da ispuni prazninu nastalu nestankom Plesnog orkestra RTV Novi Sad, te da nastavi tradiciju orkestarskog muziciranja na polju zabavne, filmske, scenske i džez-muzike. Od samog nastanka , orkestar je pretrpeo mnoge izmene, samim time i svoj zvuk , kroz njega su prošli mnogi kvalitetni muzičari ostavivši svaki na svoj način poseban trag. Odlukom članova orkestra i povećanjem orkestarskog sastava naziv novosadski brass orkestar je 2009. godine preinačen u novosadski big bend pod kojim danas nastupa. Od tog momenta usled povećanja izvođačkih mogućnosti i težeći vlastitom muzičkom izrazu big bend gradi svoj vlastiti prepoznatljivi jazz-funk zvuk.

Tokom proteklih 8 godina rada, orkestar je u različitim Big Band formacijama priredio 120 koncerta, među kojima se izdvajaju koncerti povodom Svetskog dana muzike, Novosadski Jazz festival, tematski koncerti „Filmska muzika XX veka“, koncert latinoameričke muzike „Fiesta Latina“, „All that Jazz“, koncertni ciklus „Muzikom po svetu“,Crans Montana forum, zatim novogodišnja i letnja turneja po Vojvodini, nastupi na festivalima Somborsko leto, Beogradsko leto, Zrenjaninsko leto,Banjalučka jesen, dani kulture u Podgorici,Karlovački grožđenbal,Budvanski karneval i Sarajevska zima, kao i na otvaranjima Međunarodnih filmskih festivala u Sarajevu , Paliću i Novom Sadu, mnogobrojni koncerti u Studiju «M» RTV Vojvodine.Vredno je istaći da su mnogobrojni poznati vokalni solisti poput Jelene Tomašević,Tanje Banjanin, Aleksandre Radović, Tijane Bogićević,Jelene Buče, Cece Palade i Masimo Savić, Borisa Režaka ,Hor opere SNP Novi Sad ostvarili kvalitetnu umetničku saradnju sa novosadskim big bendom... Na repertoaru orkestra se nalaze hitovi jazz,funk pop,rock,latino, filmske,disco i evergrin muzike iz repertoara velikih big bend orkestara. Pored redovne koncertne delatnosti, orkestar u big bend postavci nastupa i na cocktail party-jima, kompanijskim proslavama i manifestacijama različitog karaktera sa specijalno, za te prilike, urađenim programom.
Do danas big bend je stvorio visok nivo muziciranja i izvođačkih sposobnosti svrstavši u svoj sastav naj kreativniji muzički tim koji u zemlji i inostranstvu ostvaruje sjajne rezulatate dostojno predstavljajući svoj Grad.

Novosadski Big Band

Želja da se ostavi nešto iza sebe, da se onima kojima je muzika ljubav i profesija pomogne u traženju vlastitog izraza, dovela je do snimanja CD-a "SAMO MUZIKA" kao vida prezentacije domaće pop muzike i opšte jazz kulture u zemlji i inostranstvu. “Samo muzika” je delo nastalo fuzijom domaće pop muzike kroz spoj klasične i jazz muzike XX i XXI veka. Vokalno instrumentalne numere se neprekidno prepliću različitim žanrovima i stilovima dokazujući svojim tokom lepotu različitosti i mogućnost spajanja.U toku izvođenja , prisutan je konstantan muzički dijalog između soliste i orkestra u pojedinim momentima, potpuno se prelapajući. U biti , to su nam već uveliko poznate kompozicije naših proslavljenih pop kompozitora povezane u jazz-funk ritmovima u kojima dominira vešto uklopljena moderna harmonska progresija uz visoku izvođaki kvalitet vokalnih i instrumentalnih solista.
Novosadski Big Band su :
Fedor Vrtačnik- dirigent, arranger
Aleksandar Banjac , klavijature
Vladimir Jakovljević ,gitara
Ištvan Mađarić , bas gitara
Robert Pongo , bubnjevi
Dragan Kozarčić ,truba
Atila Pete ,truba
Goran Erić,truba
Branko Veselinović , truba
Vladimir Nežić , trombon
Stevan Dragaš , trombon
Nikola Milanov , trombon
Nemanja Zlatarev, trombon
Brankica Đukić-Jatić ,flauta
Gabor Bunford . Lead sax
Vojislav Savkov , tenor sax
Stojan Grubić, alt saxofon
Ljuba Turajlija, alt saxofon
Geza Kučera, bariton saxofon
Svetlana Palada i Jelena Buča ,vocals

We have 494 guests and no members online