1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Ono što se desilo u proteklih mesec dana je pravo osveženje za domaću modnu industriju ali i primer kako to treba da izgleda za sve  enterijere prodavnica domaćih modnih brendova. AMC (Afordite Mode Collection) je nedavno angažovao mladog arhitektu Vladimira Paripovića i uz njegove ideje koje su se savršeno sklopile sa AMC dizajnom dobili smo za sada prvu drugačiju i redizajniranu AMC prodavnicu u ulici Kralja Milana. Koliko jedan ovakav objekat može doprineti popularisanju domaće modne industrije prosudite sami tako što ćete prošetati do ove prodavnice i samo pogledom na velike stilizovane makaze dobićete inspiraciju koje AMC komade da odenete ovog proleća. Desila se prava modna čarolija! A šta o celom projektu kaže arhitekta Vladimir Paripović i dizajner AMC-a Valentina Obradović pročitajte u nastavku .


_mg_8920
 

pre_i_posle
"Napokon naše kolekcije počinju da dobijaju pravu scenografiju! ...Nije moda samo SKICA I KRPICA. Moda nije DIKTAT. Moda je OSEĆAJ. Moda je IGRA. Moda je udobni KOSTIM za predstavu zvanu ŽIVOT! Sve to želimo da vam prenesemo na naaaaaaaaaajlepši mogući način!
Krenuli smo od lokacije u samom ♥ Beograda (Kralja Milana br.4)! Uređenje enterijera smo prepustili NAŠEM (domaćem) talentu, arhitekti Vladimiru Paripoviću! U to ime, mi smo, a i ostalima preporučujemo: angažujmo domaće talente! Ne prepuštajmo ih 'belom' svetu! Jeste li ikada razmišljali koliko divnih, naših(!) sugrađana - učestvuje u izradi svakog odevnog komada, koliko je ljubavi tu utkano, koliko porodica "nahrani" svaki kupljeni model domaće produkcije?!?! 
U to ime, podržite NAŠU MODNU KUĆU, ali i još nešto: podržite DOMAĆU modu!"
kaže Valentina Obradović (dizajner za Afrodite Mode Collection)


AMC izlog_mg_8909
Dizajner cele unutrašnje  priče je arhitekta Vladimir Paripović iz Beograda http://www.architizer.com/en_us/people/profile/vladimir_paripovic/
Ovde je i Vladina priča o celoj ideji i konceptu koja će nadam se pomoći mnogim mladim dizajnerima enterijera ali i studentima koji svoju budućnost vide na ovaj način.

"Posle godinu dana pregovora sa čelnicima modne kuće AMC, doslo je do konkretnijih dogovora. Iako modna kuća AMC postoji dve decenije kako na našem, tako I na inostranom tržištu, I pored savršenih krojnih linija I sjajnih autorskih kolekcija dizajnerskog dvojca u AMC, prodajni prostori nisu pratili već postavljene standarde u kolekcijama I kroju.
Već smo u 2011.godini, te opšteprihvaćeni izraz butik kao prodajno mesto jednog modnog brenda, predstavlja ličnu kartu samog brenda. I u liniji standarda, svi elementi bi trebalo da se prate: dizajn kolekcije – tehnički deo (izrada) – prodajno mesto. Vlasnici modnog brenda, kao I dizajnerski tim, ljudi okupljeni oko cele price, se “ne vide”, te je butik ono što ih predstavlja u javnosti, predstavlja ram za autorske kolekcije, kao I alat kojim se brend pozicionira na tržištu. Taj vizuelni efekat je danas jako bitan.
Butik se nalazi u ul. Kralja Milana,, jednoj od najprometnijih ulica Beograda. Dobar odabir lokacije na kom ce butik biti pozicioniran takodje igra veliku ulogu u predstavljanju brenda.
Projektni zadatak koji mi je poveren, bio je da se mali prostor od 36m2, učini komfornijim, funkcionalnijim. Oaj butik spada u kategoriju malih enterijera (small interiors), u vidu jednoprostorne organizacije. Takodje, uvek je veliki izazov raditi mali prostor, jer je potrebno više vremena posvetiti svakom centimetru prostora, kako bi adekvatno bili iskorišćeni, uvek vodeći računa o balansu izmedju funksije I estetike.
Zatim, geometrija prostora je bila takodje inspirativna za osmišljavanje prostora. Dužina od 12m I širina od 3m, čine prostor uskim a dugačkim, gde je širina prostora prestavljala mali problem, kako u dimenziji “produženog” hodnika napraviti “nešto”.
Osnovni koncept u redizajnu ovog butika se bazira na jednostavnosti, nekonvencionalnosti I komfornosti. Prostor je I dalje tretiran kao jedna celina, stvarajući jednu novu posebnu “kabinu”. Prostor je tretiran monohromatski, u crno I belo, sa sivim tonovima, stvarajući neutralnu podlogu za raznobojne autorske kolekcija modnog brenda AMC. Beli zidovi daju svežinu prostoru, svetli reflektujući pod sa linijama čine prostor jos izduženijim jer sa jedne strane, kvalitet prostora je u njegovoj dužini. Igra crnog I belog na plafonu, I ispuštanjem crnog dela plafona, dobio se jos jedan efekat izduženosti prostorije.
Rasveta.
Visilice (viseća rasveta – mini lusteri) sa mlečno belim staklenim kapicama daju romantičan ton celom prostoru,a predstavljaju sekundarnu rasvetu, više na estetskom nivou nego na funksionalnom, I pozicionirane su tako, da se dubina prostora oseća već na prvi pogled sa ulice, kroz izlog. Broj od 11 komada postavljenih u jednu liniju, ističe pravac prostorije. Ogledalo postavljeno ispred prve visilice predstavlja efektan izraz i stvara efekat da visilice “prolaze” kroz zid. čime se njihov broj duplira.
Detalji.
U našem gradu postoji mnogo prostora koji su lepo osmišljeni I uradjeni, ali je malo prostora koji “govore”. Taj element koji vas opčini, ili vas zadrži jeste detalj koji ga oplemenjuje I koji predstavlja “srce” prostora.
Ovaj butik autentičnim čine autorski dizajnirane tapete I velike makaze od crnog sjajnog klirita. Veliki tapet se nalazi na glavnom najdužem zidu iza pulta i inspirisan je krojem ili šnitom (krojni list, podloga po kojoj se seče material, pre šivenja…), jer je AMC modna kuća, imaju dobre krojeve, modeli su tehnički dobro izbedeni itd... Mali tapet se nalazi na uskom zidu pored pulta, a sa strane ulice, inspirisan skicama dizajnera koji radi u AMC. Makaze od klirita predstavljaju jedan specifičan,a suptilan element u prostoru, pravljene od srnog klirita, postavljene na pult, preko dela tapeta koji je zalepljen na pult, a predstavlja isečak iz krojne baze, a makaze su postavljanje tako da simuliraju pravac sečenja kroja.
Ovim novim I redizajniranim mini enterijerom započeta je nova era modnog brenda AMC. Postavljen je novi standard brenda,sa idejom da se uhvati u korak sa novim tendencijama I tržištem, a kako bi usaglasili relacije izmedju dobrih kolekcija – kvalitetne izrade – osmišljen prostor. Klijentima je sada ponudjen jedan apsolutno svež I pročišćen prostor akcentovan senzibilitetom bredna AMC. "
arhitekta Vladimir Paripović

fotografija: Rade Kovač
_mg_8911

fotografije: Rade Kovač

We have 546 guests and no members online