Moda u ogledalu šezdesetih - Muzej Vojvodine (09.09 - 10.10)

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)U petak, 9. septembra 2011. godine u 13 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37 otvara se izložba "Moda u ogledalu šezdesetih" Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja u Čačku. Izložbom “Moda u ogledalu šezdesetih”, Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Čačku prvi put kreće u istraživačke poduhvate vezane za savremenije teme. Svedeno na najneophodnije odevne predmete, odevanje Jugoslovena je u posleratnom periodu oličavalo borbu za opstanak svakog pojedinca. U to vreme odeća je lišena svake estetske uloge. U vreme kada se stanovništvo snadbeva „na tačkice”, bilo je sasvim izlišno govoriti o modi. U posleratnoj Jugoslaviji značajnu ulogu ima osobena forma socijalističke odeće prilagođene potrebama radnog čoveka: praktična, jednostavna i nenametljiva. Ipak, građani, koji su u predratnom periodu navikli da budu lepo i moderno odeveni, nisu se lako mirili sa novim socijalističkim pravilima koja su sputavala njihovu individualnost. Nastojali su da nađu alternativna rešenja i da u kolektivnom, sveopštem siromaštvu dođu do lepše i „modernije” odeće. Često su porodične odevne zalihe prepravljali i prekrajali, kako bi sa nje uklonili tragove bogatstva i luksuza.

insp_wall_2
60stwiggy12U vreme kada se roba našla u slobodnoj prodaji, naglo raste interesovanje građana za modu. U odnosu na sve ostale zemlje socijalističkog bloka, Jugoslavija se šezdesetih godina HH veka u najvećoj meri otvorila prema svetu. Trećina svih putovanja u inostranstvo je imala karakter „tekstilnog ili modnog turizma”. Najčešće se putovalo u Trst (Ponte Roso), Veneciju (Rialta), London (Oksford strit) i Pariz (ulica Rivoli). Uglavnom je nabavljana roba slabog kvaliteta, privlačna samo na prvi pogled, za koju su trošene veće sume deviznog novca. Trgovci su jugoslovenskim kupcima „nudili više modne mašte i raspevanije boje nego pravi kvalitet”. Prva roba koja je u posleratnom periodu stizala u zemlju posredno je uticala na izgradnju novog modnog stila, najpre kod mladih, a potom i kod ostalih, željnih da se što pre oslobode uniformnog načina odevanja kao ploda revolucije. Masovna sredstva komunikacije su značajno doprinela širenju modnih trendova. Inspirisan Kristijanom Diorom, Aleksandar Joksimović je, vinuvši se na svetsku modnu scenu, prvi u našoj zemlji uveo tematsku kolekciju „kao motiv za slobodno nadahnuće”, promovišući na taj način ne samo svoj inspirativni kreativni modni duh, već i brojne ličnosti iz srpske istorije sa čijih je kostima crpio nepresušnu inspiraciju. Šezdesete su bile godine mini suknje, farmerki, ,,Simonida” i ,,a la Kenedi” haljina, ,,perlonki” i šarenih muških košulja, kožnih jakni, mantila ,,šuškavaca”, ,,grombi” kaputa, pelerina, baletanki, najlon čarapa, „jadranki”, sandala ,,isusovki” i cipela ,,gumiđonki”. Kroj i dekoracija na odeći imali su u velikoj meri nacionalno obeležje, što su i diktirali najnoviji modeli Aleksandra Joksimovića.
Uz zvuke ,,Bitlsa” i ,,Rolingstounsa”, šezdesetih godina je sazrevala nova generacija mladih čiji je drugačiji pogled na svet postavljao nove temelje i otvarao tada još nepoznate vidike.
Ova fenomenalna postavka trajaće do 10.oktobra 2011te! Pa dođite do Novog Sada ako već niste ovde!

ediecollage
big-boots-1967-fashion


2693407130_89278b7648_z


Login

We have 95 guests and no members online