JULY FACE 2006

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Image
Jelena Kovacevic Juresa


«POSLE SVEGA, ONI IDU KUĆI»

U izložbenom prostoru Francuskog kulturnog centra u Beogradu, u periodu od 3. jula do 30. avgusta 2006. godine, biće održana izložba fotografija pod nazivom «Tourists». Autor izložbe je Jelena Kovačević Jureša.
«Tourists»
Projekat je započet 2004. godine, boravkom autora u Cité des Arts u Parizu i nastavljen tokom 2005. i 2006, ponovnim dvomesečnim boravcima, tokom kojih je serijal fotografija i snimljen.
Jelena Kovačević Jureša sagledava život turiste kao pojavu sa uhodanim pravilima ponašanja. Punktovi mapirani kao sastajališta turista jesu artefakti ispred kojih turista pozira. Autor turistu izmešta iz uobičajenog miljea, stavljajući ga u situaciju koja zahteva drugačije psihološko iščitavanje portreta.
Autor sakuplja turiste kao kolekciju portreta, a istovremeno želi da da jedan od odgovora na pitanje: kako se čovek/turista snalazi u zadatoj šemi čija pravila treba da poštuje?
Poseban deo izložbe čine katalog čiji je autor Slavimir Stojanović, i izuzetan tekst Borisa Miljkovića.
Image

Jelena Kovačević Jureša
Jelena Kovačević-Jureša završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Dva puta, 2004. i 2005. godine, provodi po nekoliko meseci u umetničkoj rezidenciji «Cité des Arts» u Parizu gde je izlagala u galeriji Itinerrance. Učestvovala je i na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u Novom Sadu, Nišu, Beogradu i Parizu. Radila je i kao dizajner i kao umetnički direktor međunarodnog muzičkog festivala EXIT u Novom Sadu.
P.S
Ako vas put ne navede na samo otvaranje izložbe, onda zacrtajte sebi kao obavezno posetu Francuskom Kulturnom centru i Beogradu. Nije daleko samo zbog onoga što vas čeka tamo, to su lepe i iskrene emocije koje su čini mi se u deficitu u poslednje vreme.
www.jelenakovacevic.com

Login

We have 108 guests and no members online